Taki upał i pewnie wszyscy marzymy o lodach, dlatego aby nie jeść dziwnych lodów i nie mieć później wyrzutów sumienia, to można samemu pokusić się o przygotowanie lodów. Któż z nas nie lubi sorbetów?! Te kupne mają w sobie masę cukru i różnego rodzaju chemicznych polepszaczy. A gdyby tak zamrozić np. arbuza lub melona, wcześniej przygotowawszy z niego kuleczki? Z odrobiną świeżej mięty na wierzchu…?
Super przepis na bardzo proste lody. Arbuzowo – melonowy sorbet (taka ilość starcza na 4 – 6 porcji).
- ćwiartka arbuza
- ćwiartka melona (żółtego lub zielonego)
- listki świeżej mięty do dekoracji
- opcjonalnie kilka owoców borówki amerykańskiej
Arbuza lub/i melona pokroić na kawałki, można również użyć do tego takiej specjalnej łyżki, która sama robi „kuleczki” :-), przez wykrawanie miąższu z tych owoców. Przygotować odpowiednią porcję kuleczek/kwadratów – napełnić nimi pucharki do lodów, wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Na wierzchu można położyć owoce borówki amerykańskiej. Muszą się owoce porządnie schłodzić. Po 1 – 2 godzinach wyciągnąć z zamrażarki, ozdobić świeżą miętą i sorbet gotowy. Wiem, 2 godziny to długo, gdy chce już się lodów! Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie to też planowanie!
Można także wybrać swój ulubiony owoc i dodać do niego mleko kokosowe. Zmiksować owoce z mlekiem, rozlać do kubeczków lub silikonowych form przeznaczonych do lodów. Lody włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Jeśli zostawimy zbyt długo, będą mocno zamrożone – na kamień. Jak temu zaradzić, gdy już się to stanie? Kiedy wyciągniemy lody z zamrażarki, pozwólmy im postać około 20 minut zanim je zjemy :-). Postępując według tej prostej receptury, otrzymasz zdrowe, pyszne, zimne lody domowe.
Smacznego!
Świetny pomysł!. Uwielbiam arbuza, ale w wersji oczywistej już mi się znudził, to jest super alternatywa i koniecznie mięta. Jestem od niej uzależniona 😉
PolubieniePolubienie
czasami warto zmieniać smaki i formy podania naszych ulubionych pokarmów, pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Wyglądają naprawdę przepysznie. Piękne zdjęcie po lewej mrożonych owoców. Swoja drogą w tym roku nie robiłam lodów.
PolubieniePolubienie
i smakują równie przepysznie jak wyglądają, to może warto zrobić – w tej chwili to dobry czas na nie 🙂
PolubieniePolubienie