sorbet arbuzowy

LODY DLA OCHŁODY – PROSTY PRZEPIS

Taki upał i pewnie wszyscy marzymy o lodach, dlatego aby nie jeść dziwnych lodów i nie mieć później wyrzutów sumienia, to można samemu pokusić się o przygotowanie lodów. Któż z nas nie lubi sorbetów?! Te kupne mają w sobie masę cukru i różnego rodzaju chemicznych polepszaczy. A gdyby tak zamrozić np. arbuza lub melona, wcześniej przygotowawszy z niego kuleczki? Z odrobiną świeżej mięty na wierzchu…?

Super przepis na bardzo proste lody. Arbuzowo – melonowy sorbet (taka ilość starcza na 4 – 6 porcji).

  • ćwiartka arbuza
  • ćwiartka melona (żółtego lub zielonego)
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • opcjonalnie kilka owoców borówki amerykańskiej

Arbuza lub/i melona pokroić na kawałki, można również użyć do tego takiej specjalnej łyżki, która sama robi „kuleczki” :-), przez wykrawanie miąższu z tych owoców. Przygotować odpowiednią porcję kuleczek/kwadratów – napełnić nimi pucharki do lodów, wstawić do lodówki lub zamrażarki.

Na wierzchu można położyć owoce borówki amerykańskiej. Muszą się owoce porządnie schłodzić. Po 1 – 2 godzinach wyciągnąć z zamrażarki, ozdobić świeżą miętą i sorbet gotowy. Wiem, 2 godziny to długo, gdy chce już się lodów! Pamiętajcie, że zdrowe odżywianie to też planowanie!

 

Można także wybrać swój ulubiony owoc i dodać do niego mleko kokosowe. Zmiksować owoce z mlekiem, rozlać do kubeczków lub silikonowych form przeznaczonych do lodów. Lody włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Jeśli zostawimy zbyt długo, będą mocno zamrożone – na kamień. Jak temu zaradzić, gdy już się to stanie? Kiedy wyciągniemy lody z zamrażarki, pozwólmy im postać około 20 minut zanim je zjemy :-). Postępując według tej prostej receptury, otrzymasz zdrowe, pyszne, zimne lody domowe.

Smacznego!

 

4 myśli w temacie “LODY DLA OCHŁODY – PROSTY PRZEPIS

Dodaj komentarz