Często tęsknię za dipem hummusowym, ponieważ po ciecierzycy nie czuję się dobrze, dlatego wykluczyłam ją ze swojego menu. Generalnie nie poleca się jej osobom, które miają problem z jelitami i trawieniem produktów z grupy FODMAP.
Dlatego postanowiła stworzyć wersję niskowęglowodanową z klasycznymi bliskowschodnimi smakami.
Wykorzystałam do tego celu kalafior zamiast ciecierzycy, ponieważ po zmiksowaniu nabiera on kremowo ziarnistej konsystencji (przypomina trochę zmiksowaną ciecierzycę). W połączeniu z tahini, czosnkiem i cytryną idealny zamiennik hummusu z cieciorki.
Wykorzystałam do tego celu kalafior zamiast ciecierzycy, ponieważ po zmiksowaniu nabiera on kremowo ziarnistej konsystencji (przypomina trochę zmiksowaną ciecierzycę). W połączeniu z tahini, czosnkiem i cytryną idealny zamiennik hummusu z cieciorki.
Idealnie smakuje z krakersami o harrisowym smaku.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kalafiora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cytryna – sok,
- 1 łyżeczka tahini,
- 1 łyżeczka kminku,
- 0,5 łyżeczka soli morskiej,
- 5 łyżek oliwy extra virgin
SPOSÓB WYKONANIA
- Kalafior pokroić w różyczki i ugotować przez 4 minuty na parze. Ostudzić.
- Przygotować robot kuchenny lub blender do zmiksowania składników na hummus. Zmiksować ugotowany kalafior, czosnek, sok z cytryny, tahini, kminek, sól i oliwę z oliwek.
- Hummus przed podaniem można skropić oliwą z oliwek, posypać świeżą natką pietruszki i świeżo mleonym czarnym lub kolorowym pieprzem.
- Podawać można na półmisku z warzywami, surówką lub chrupiącymi bezglutenowymi harrisowymi krakersami.
UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!
Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli marzy się Wam przepis na bezglutenowe krakersy do tego hummusa, to znajdziecie go tutaj.
Indywidualne prowadzenie i nauka zdrowego odżywiania bez efektu jojo – 3 miesięczny autorski program Schudnij Raz na Zawsze – szczegóły tutaj.