KALAFIOROWY HUMMUS

Często tęsknię za dipem hummusowym, ponieważ po ciecierzycy nie czuję się dobrze, dlatego wykluczyłam ją ze swojego menu. Generalnie nie poleca się jej osobom, które miają problem z jelitami i trawieniem produktów z grupy FODMAP.
Dlatego postanowiła stworzyć wersję niskowęglowodanową z klasycznymi bliskowschodnimi smakami.
Wykorzystałam do tego celu kalafior zamiast ciecierzycy, ponieważ po zmiksowaniu nabiera on kremowo ziarnistej konsystencji (przypomina trochę zmiksowaną ciecierzycę). W połączeniu z tahini, czosnkiem i cytryną idealny zamiennik hummusu z cieciorki.
Idealnie smakuje z krakersami o harrisowym smaku.
SKŁADNIKI
  • 2 szklanki kalafiora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cytryna – sok,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 0,5 łyżeczka soli morskiej,
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Kalafior pokroić w różyczki i ugotować przez 4 minuty na parze. Ostudzić.
  2. Przygotować robot kuchenny lub blender do zmiksowania składników na hummus. Zmiksować ugotowany kalafior,  czosnek, sok z cytryny, tahini, kminek, sól i oliwę z oliwek.
  3. Hummus przed podaniem można skropić oliwą z oliwek, posypać świeżą natką pietruszki i świeżo mleonym czarnym lub kolorowym pieprzem.
  4. Podawać można na półmisku z warzywami, surówką lub chrupiącymi bezglutenowymi harrisowymi krakersami.

UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!

Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli marzy się Wam przepis na bezglutenowe krakersy do tego hummusa, to znajdziecie go tutaj.
Indywidualne prowadzenie i nauka zdrowego odżywiania bez efektu jojo – 3 miesięczny autorski program Schudnij Raz na Zawsze – szczegóły tutaj.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s