W majówkę popełniłam ten EXPRESOWY SERNIK, nie tylko ekspresowo się go robi, również znika w ekspresowym tempie. Taki ekspresowy sernik, na awaryjne sytuacje 🙂 Oczywiście bez cukru i bez glutenu.
SKŁADNIKI na małą, OKRĄGŁĄ FOREMKĘ – 16 cm średnica
- 1/2 kg sera na sernik (może być z wiaderka – najlepiej aby był przynajmniej 8% tłuszczu – mascrapone – może być, jeżeli lubimy tłuściejsze serniki, natomiast w przypadku mascrapone proponuję uzyć mniejszą ilość masła lub zrobić masę serową bez masła),
- aromat waniliowy i cytrynowy,
- sok z 1/4 cytryny i starta skórka z cytryny,
- 1/2 szklanki słodzidła (u mnie sproszkowany na pył ksylitol
- 3 jajka (które trzeba utrzeć razem ze słodzidłem – nie ubijamy oddzielnie żółtek i białek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do masy serowej (ja użyłam mąki kokosowej!)
- 1/2 kostki masła (mała kostka masła, rozpuścić i podzielić część do masy serowej, a część do na spód sernika – w oryginalnym przepisie był spód z pokruszonych ciastek – ja zrobiłam spód z mąki ryżowej i płatków migdałowych)
SKŁADNIKI na SPÓD SERNIKA
Na spód sernika nie pamiętam proporcji) składników, ale …
- 2-3 łyżkami mąki ryżowej,
- 1/2 opakowania płatków migdałowych, wymieszać z mąką ryżową dodać rozpuszczoną połowę porcji masła (bo druga połowa jest przeznaczona do masy serowej) – wymieszać wszystko
Całość ma mieć konsystencję lekko mokrą – tą mokrą masą wyklejamy spód foremki (na taką ilość masy serowej- wystarczy foremka o średnicy 16 cm)
SPOSÓB WYKONANIA
- Wszystkie składniki masy serowej wymieszać – delikatnie ubić mikserem na wolnych obrotach – aby masa serowa miała jak najmniej pęcherzyków powietrza. Jeżeli się pojawią, to tuż przed wylaniem masy serowej do tortownicy, należy kilka razy „opukać” naczynie z masą serową, aby uwolnić z niej pęcherzyki powietrza.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni piec równo 40 minut. Ciasto ma być na wierzchu białe – nie podpiekać, bo sernik będzie zbyt suchy. Niech nie kusi to, aby podpiec do brązowego wierzchu – musi być biały wierzch.
- Najlepiej po 40 minutach wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki piekarnika i gotowe.
- Ostudzić około 2 h, wstawić do lodówki i zacząć konsumpcję nie wcześniej niż po 3h od wystawienia z piekarnika – świetnie smakuje z kawą
- Po ostudzeniu wierzch sernika można oprószyć sproszkowanym na pył ksylitolem i ciemnym kakao.
UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!
Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli chcecie zrobić tę propozycję legalnych słodkości, skonsultujcie to ze mną.
Jeżeli chcesz uwolnić się od cukru, otrzymać motywację i wsparcie – to koniecznie dołącz do grupy Zadbaj o swoje zdrowie i Schudnij Raz na Zawsze – to grupa wsparcia dla kobiet.
Indywidualne prowadzenie i nauka zdrowego odżywiania bez efektu jojo – 3 miesięczny autorski program Schudnij Raz na Zawsze – szczegóły tutaj.
