CZEKOLADOWE CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM

Uwielbiam proste ciasta, bo jak już wiecie – nie lubię spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. A to ciasto jest banalnie proste i przy okazji pyszne.  Bez dodatkowego cukru, chyba, że uznasz, że chcesz dodać jakiś jego zamiennik. Ja nie dodaję, nie dlatego, że bycie fit jest w modzie, ale dlatego, że tak bardzo odzwyczaiłam się od słodkiego. Pamietaj, Ty też możesz!

SKŁADNIKI na małą keksówkę – około 10 kawałków

Nie piekę w większej blaszce, bo ciasto bardzo szybko znika 🙂

  • 160 gram mąka gryczana (bardzo często mielę kaszę gryczaną niepaloną w młynku elektrycznym i mam mąkę)
  • 3 sztuk banan (dojrzały z kropkami)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju (np. kokosowy)
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżka ocet jabłkowy fermentowany
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia bezglutenowego (lub sody oczyszczonej)
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • ertrytol lub ksylitol (opcjonalnie)
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Wszystkie składniki oprócz 1 łyżki oleju wymieszać razem na gładką masę – użyć do tego malaksera lub blendera. Masa musi być wyrobiona na gładko.
  2. Formę wysmarować pozostałym olejem. Wylać masę.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
  4. Przepis na polewę znajdziesz tutaj!

UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!

Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli chcecie zrobić tę propozycję legalnych słodkości, skonsultujcie to ze mną.
Jeżeli chcesz uwolnić się od cukru, otrzymać motywację i wsparcie – to koniecznie dołącz do grupy Zadbaj o swoje zdrowie i Schudnij Raz na Zawsze – to grupa wsparcia dla kobiet.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s