Uwielbiam proste ciasta, bo jak już wiecie – nie lubię spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. A to ciasto jest banalnie proste i przy okazji pyszne. Bez dodatkowego cukru, chyba, że uznasz, że chcesz dodać jakiś jego zamiennik. Ja nie dodaję, nie dlatego, że bycie fit jest w modzie, ale dlatego, że tak bardzo odzwyczaiłam się od słodkiego. Pamietaj, Ty też możesz!
SKŁADNIKI na małą keksówkę – około 10 kawałków
Nie piekę w większej blaszce, bo ciasto bardzo szybko znika 🙂
- 160 gram mąka gryczana (bardzo często mielę kaszę gryczaną niepaloną w młynku elektrycznym i mam mąkę)
- 3 sztuk banan (dojrzały z kropkami)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki oleju (np. kokosowy)
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka ocet jabłkowy fermentowany
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia bezglutenowego (lub sody oczyszczonej)
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- ertrytol lub ksylitol (opcjonalnie)
SPOSÓB WYKONANIA
- Wszystkie składniki oprócz 1 łyżki oleju wymieszać razem na gładką masę – użyć do tego malaksera lub blendera. Masa musi być wyrobiona na gładko.
- Formę wysmarować pozostałym olejem. Wylać masę.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.
- Przepis na polewę znajdziesz tutaj!
UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!
Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli chcecie zrobić tę propozycję legalnych słodkości, skonsultujcie to ze mną.
Jeżeli chcesz uwolnić się od cukru, otrzymać motywację i wsparcie – to koniecznie dołącz do grupy Zadbaj o swoje zdrowie i Schudnij Raz na Zawsze – to grupa wsparcia dla kobiet.