Sezon na cukinię trwa, można więc pokusić się na zrobienie takiego oto chlebka z dodatkiem orzechów włoskich i mąki migdałowej. Pycha!
SKŁADNIKI na 16 kawałków
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka ksylitolu (lub erytrytolu) – ja użyłam około 0,5 szklanki
- 1 szklanka startej cukinii,
- 1/4 łyżeczka mielonego imbiru
- 2,5 szklanka mąka migdałowa,
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody oczyszczonej)
- 1 łyżeczka mielony cynamon,
- po 1/2 łyżeczki soli i gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii,
- 0,5 szklanka oliwa z oliwek,
- 0,5 szklanka orzechy włoskie
SPOSÓB WYKONANIA
- Rozgrzać piekarnik do 170.
- Wymieszaj razem jajka i oliwę z oliwek – wszystkie mokre składniki.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki w innym naczyniu: mąkę migdałową, zamiennik cukru (erytrytol lub ksylitol), sól i proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z niej nadmiar wody. Potem wymieszać cukinię z mokrymi składnikami.
- Potem dodawać powoli do naczynia z mokrymi skąłdnikami zawartość naczynia z suchymi składnikami. I delikatnie mieszać – można użyć do tego miksera na wolnych obrotach.
- Wyłozyc masę do prostokatnej foremki – u mnie keksówka mała. Rozprowadzić równo i na wierzchu wyłożyć orzechy włoskie lekko dociskając.
- Piec w nadgrzanym piekarniku przez 60-70 minut lub tak długo, jak orzechy na górze nie będą mocno zbrązowione (inaczej „zjarane”).
UWAGA PROŚBA DO PODOPIECZNYCH!
Moje Podopieczne, będące aktualnie w Programie, jeśli chcecie zrobić tę propozycję, skonsultujcie to ze mną.
Inspirujące przepisy na placuszki znajdziesz jeszcze TUTAJ.
Jeżeli chcesz uwolnić się od cukru, to koniecznie dołącz do grupy Zadbaj o swoje zdrowie i Schudnij Raz na Zawsze – to grupa wsparcia dla kobiet. na grupie są dostępne wartościowe materiały do pobrania w plikach pdf, które pomogą ci się rozprawić z Twoimi cukrowymi smokami.
Fajny przepis. A tak odnośnie bez cukru… 10 lat temu irytowało mnie, gdy ktoś nawet w domu cukru nie posiadał, gdy się do niego w gości przyszło. Nie wyobrażałem sobie jak można pić kawę czy herbatę bez cukru. A teraz? Nie mogę pojąć, że wtedy nie mogłem tego pojąć :). Czasem sobie dorzucę tylko ksilitolu, tak dla szaleństwa :).
Pozdrowienia z Lublina!
PolubieniePolubienie
Gratuluję, że się udało zmienić nawyki żywieniowe, na zdrowie oczywiście. U mnie też goście nie otrzymaja cukru – chyba, że sami sobie przyniosą 😉
PolubieniePolubienie
Musi świetnie smakować , rozumiem, ze cynamon tez musi byc bezglutenowy ? Zawsze (jako celiak) mam problem z przyprawami 😦 i nigdy nie wiem, czy mogę używać zwykłych
PolubieniePolubienie
Cynamon jest z natury bezglutenowy, ale jeśli nie mamy pewności w jakich warunkach był pakowany, to lepiej nie używać go, jeżeli jest w przepisie.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziekuje za odpowiedz
PolubieniePolubienie
Po co w tym przepisie cukier?
PolubieniePolubienie
Nie ma cukru – są tylko zamienniki – można dodać je opcjonalnie!
PolubieniePolubienie