Proponuję Wam przepis na bardzo zdrową wersję dipu z awokado. Mega potęga – ja zaliczam go do „super food”. Wiecie ile cennych składników może dostarczyć waszemu organizmowi włączenie awokado do diety? Mam nadzieję, że wkrótce o awokado opowie Wam więcej osoba, która wiem wszystko o tym owocu!
Ten zielony owoc (ja uważam go za warzywo) ma oprócz miąższu w środku ogromną pestkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin.
dlaczego warto jeść awokado?
- doskonałe źródło potasu (35% więcej potasu niż banany),
- źródło witamin: B, E i K,
- szerokie właściwości przeciwzapalne,
- cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic),
- wysoka zawartość kwasu oleinowego,
- dostarcza kwas foliowy – badania pokazują, osoby mające dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru, kwas ten obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca,
- badania pokazują, że w towarzystwie awokado niektóre składniki odżywcze lepiej się wchłaniają – chodzi o to, aby się wchłaniało, a nie wydalało (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałkami awokado),
- źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia (neutralizacja wolnych rodników, a tym zmniejszenie uszkodzenia komórek),
- bogata źródło witaminy E,
- zawiera błonnik – rozpuszczalny i nierozpuszczalny, potrzebny do utrzymania sprawnego działanie układu trawiennego – błonnik rozpuszczalny spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu), błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – ważny w profilaktyce zaparć, a przy tym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
Przepis na zielone guacamole
SKŁADNIKI
- 1-2 sztuk dojrzałego awokado,
- 1/2 cebuli czerwonej lub cukrowej,
- 1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanej lub kolendry (dla miłośników kolendry),
- 2-3 oliwa extra virgin (może być wersja bardziej pikantna),
- 1 sztuka limonki (sok)
- sól, pieprz cayenne do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Cebulę i pietruszkę (lub kolendrę) drobno posiekać, miąższ z awokado zmiksować dokładnie z sokiem z limonki oraz oliwą. Ma powstać gładka pasta. Dodać pietruszkę i cebulę (kolendrę), doprawić solą i pieprzem, wymieszać – można jeszcze zmiksować wszystko razem, aby uzyskać jednolitą masę.
Podawać do chipsów z batata lub frytek z dyni. Świetnie sprawdza się jako pasto do mięs np. grillowanego kurczaka.
Szybki przepis na chipsy z batata przygotuję dla Was lada chwila!