guacamole - avocado

EXPRESOWE GUACAMOLE

Proponuję Wam przepis na bardzo zdrową wersję dipu z awokado. Mega potęga – ja zaliczam go do „super food”. Wiecie ile cennych składników może dostarczyć waszemu organizmowi włączenie awokado do diety? Mam nadzieję, że wkrótce o awokado opowie Wam więcej osoba, która wiem wszystko o tym owocu!

Ten zielony owoc (ja uważam go za warzywo) ma oprócz miąższu w środku ogromną pestkę, która jest prawdziwą skarbnicą witamin.

dlaczego warto jeść awokado?

  • doskonałe źródło potasu (35% więcej potasu niż banany),
  • źródło witamin: B, E i K,
  • szerokie właściwości przeciwzapalne,
  • cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic),
  • wysoka zawartość kwasu oleinowego,
  • dostarcza kwas foliowy – badania pokazują, osoby mające dietę bogatą w kwas foliowy znacznie rzadziej chorują na choroby serca i są mniej narażeni na wystąpienie udaru, kwas ten  obniża również ryzyko wad wrodzonych (szczególnie ważne jest to dla kobiet w ciąży lub ją planujących), a jego wysokie spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób serca,
  • badania pokazują, że  w towarzystwie awokado niektóre składniki odżywcze  lepiej się wchłaniają  – chodzi o to, aby się wchłaniało, a nie wydalało (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałkami awokado),
  • źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia proces starzenia (neutralizacja wolnych rodników, a tym zmniejszenie uszkodzenia komórek),
  • bogata źródło witaminy E, 
  • zawiera błonnik – rozpuszczalny i nierozpuszczalny, potrzebny  do utrzymania sprawnego działanie układu trawiennego – błonnik rozpuszczalny spowalnia rozkład węglowodanów w organizmie, pomaga czuć się sytym dłużej (kontrola apetytu), błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy – ważny w profilaktyce zaparć, a przy tym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

Przepis na zielone guacamole

SKŁADNIKI

  • 1-2 sztuk dojrzałego awokado,
  • 1/2 cebuli czerwonej lub cukrowej,
  • 1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanej lub kolendry (dla miłośników kolendry),
  • 2-3 oliwa extra virgin (może być wersja bardziej pikantna),
  • 1 sztuka limonki (sok)
  • sól, pieprz cayenne do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Cebulę i pietruszkę (lub kolendrę) drobno posiekać, miąższ z awokado zmiksować dokładnie z sokiem z limonki oraz oliwą. Ma powstać gładka pasta. Dodać pietruszkę i cebulę (kolendrę), doprawić solą i pieprzem, wymieszać – można jeszcze zmiksować wszystko razem, aby uzyskać jednolitą masę.

Podawać do chipsów z batata lub frytek z dyni. Świetnie sprawdza się jako pasto do mięs np. grillowanego kurczaka.

Szybki przepis na chipsy z batata przygotuję dla Was lada chwila!

guacamole 3

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s