Rozgrzewający, jesienny krem z batatów lub/i dyni.
Składniki (na 3‒4 porcje):
- 2 bataty (ok. 600 g)/ zamiennie można użyć dynię hokkaido,
- 1 marchewka,
- 1 por (biała część),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (mój ulubiony),
- 2 liście laurowe,
- 1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepszy domowy),
- 1 łyżeczka wymieszanego tymianku z oregano lub świeża gałązka tymianku,
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta chilli lub pieprzu cayenne
- 2-4 łyżeczki oliwy extra virgin – skropić lekko porcję zupy przed podaniem
sposób przyrządzenia:
- Warzywa umyć i osuszyć: pora pokroić w piórka, a bataty i marchewkę w kostkę – średnia wielkość.
- Masło klarowane (lub olej kokosowy) rozpuścić w garnku, wrzucić pora i zeszklić na niewielkim ogniu. Dodać bataty lub/i dynię, marchewkę i listki tymianku – smażyć kilka minut.
- Wmieszać drobno utarty czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i jeszcze krótko poddusić razem (tak aby czosnek nie zbrązowiał, ok. 1 min).
- Zalać całość bulionem (na początek wystarczy 1 l), dodać liście laurowe, kurkumę i chilli, i gotować pod przykryciem przez mniej więcej 20 min, aż do momenty, gdy warzywa całkowicie zmiękną. Wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładko.
- W razie potrzeby (jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta) rozcieńcz pozostałą porcją gorącego bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdą porcję zupy skropić odrobiną oliwy extra virgin i oprószyć świeżym tymiankiem.
Olej kokosowy nie nadaje się do wysokich temperatur, chyba że rafinowany?
PolubieniePolubienie
Tak olej kokosowy nierafinowany nie nadaje się do wysokich temperatur.
W przepisie używam słowa rozpuszczać, a rozpuszczanie to nie to samo, co smażenie 🙂
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ja na wierzch zupy polecam quenelle ze śmietany i listki świeżej bazylii 😉
PolubieniePolubienie
Nie każdy może śmietanę :-), natomiast zamiast śmietany lepszą opcją jest mleko kokosowe!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
O to w takim razie musze to sprawdzic 😉
PolubieniePolubienie
Polecam – bo naprawdę warto!
PolubieniePolubienie