ZUPA JESIENNA – BATATY LUB DYNIA

Rozgrzewający, jesienny  krem z batatów lub/i dyni.

Składniki (na 3‒4 porcje):
  • 2 bataty (ok. 600 g)/ zamiennie można użyć dynię hokkaido,
  • 1 marchewka,
  • 1 por (biała część),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (mój ulubiony),
  • 2 liście laurowe,
  • 1-1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najlepszy domowy),
  • 1 łyżeczka wymieszanego tymianku z oregano lub świeża gałązka tymianku,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chilli lub pieprzu cayenne
  • 2-4 łyżeczki oliwy extra virgin – skropić lekko porcję zupy przed podaniem
sposób przyrządzenia:
  1. Warzywa umyć i osuszyć: pora pokroić w piórka, a bataty i marchewkę w kostkę  – średnia wielkość.
  2. Masło klarowane (lub olej kokosowy) rozpuścić w garnku, wrzucić pora i zeszklić na niewielkim ogniu. Dodać bataty lub/i dynię, marchewkę i listki tymianku – smażyć kilka minut.
  3. Wmieszać drobno utarty czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i jeszcze krótko poddusić razem (tak aby czosnek nie zbrązowiał, ok. 1 min).
  4. Zalać całość bulionem (na początek wystarczy 1 l), dodać liście laurowe, kurkumę i chilli, i gotować pod przykryciem przez mniej więcej 20 min, aż do momenty, gdy warzywa całkowicie zmiękną. Wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę na gładko.
  5. W razie potrzeby (jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta) rozcieńcz pozostałą porcją gorącego bulionu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

krem z dyni

Każdą porcję zupy skropić odrobiną oliwy extra virgin i oprószyć świeżym  tymiankiem.

dynia hokkaido

6 myśli w temacie “ZUPA JESIENNA – BATATY LUB DYNIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s